Hi, How Can We Help You?

Blog

July 2, 2019

Zakenreis Turkije: je hebt hiervoor een visum nodig

Wanneer je op zakenreis naar Turkije gaat, dan heb je geluk.  Turkije is een opwindende plek om te bezoeken, zelfs wanneer je er alleen bent voor zaken.

Maar vergeet niet: je zult een visum nodig hebben. Wij helpen je daarbij, zodat jij je kunt concentreren op het voorbereiden van je zakenreis en het verkennen van de omgeving.

Welk soort zakenvisums heeft Turkije?

In sommige landen zijn er veel verschillende soorten zakenvisa waar je tussen moet kiezen. Ze kunnen variëren afhankelijk van het soort bedrijf dat je aan het bezoeken bent, uit welk land je komt, en of je aan sightseeing gaat doen terwijl je daar bent. Maar gelukkig is het proces over het algemeen niet zo complex voor Turkije.

Wat zakelijke visums betreft, heeft Turkije slechts één optie en dat is een (toeristen) e-visum. Dit visum is geldig voor vakantie of een kort zakelijk bezoek.  Ga je in dienst van een bedrijf in Turkije werken? Dan kun je helaas geen gebruik maken van een zakenvisum.

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van een Turks zakenvisum voor Nederlanders:

  • Het is een e-visum: je geeft je gegevens aan ons door en wij regelen de rest voor je. Je zou kunnen proberen het visum te regelen in Turkije zelf, maar dit is erg tijdrovend en er is geen garantie dat dit op iedere luchthaven tegenwoordig nog kan. Een e-visum is een officieel document.
  • Het is een “multiple-entry visum”: je mag het land binnengaan en verlaten hoe vaak je maar wilt, zolang het visum nog geldig is.
  • Het is alleen geldig voor je zakenreis Turkije. Dat betekent dat het niet geldig is wanneer je van plan bent om een ​​baan te krijgen in Turkije: daarvoor heb je een werkvisum nodig. Om deze te verkrijgen moet je naar een Turkse ambassade of consulaat.

Hoe lang mag je zakenreis Turkije duren?

Je kunt 90 dagen in Turkije verblijven met een zakenvisum en het visum is geldig tot 6 maanden na de datum waarop het is afgegeven. De 90 dagen mogen ook opgesplitst worden in een aantal kortere verblijven, omdat het visum een “multiple-entry visum” is.

Kun je je verblijf verlengen?

Je kunt je zakenvisum niet verlengen: wanneer je meer dan 90 dagen in Turkije wilt blijven, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Doe dit voordat je zakenvisum verloopt, anders ben je illegaal in het land. Regel het dus op tijd!

Hoe kun je een Turks zakenvisum aanvragen?

Het aanvragen van een Turks zakenvisum is heel eenvoudig. Hier volgt een stapsgewijze handleiding om je een overzicht te geven:

  1. Hou je reisdocument (paspoort of identiteitskaart) en de gegevens van je vlucht bij de hand.
  2. Ga naar de bestelpagina.
  3. Vul de gevraagde gegevens in.
  4. Betalen. Dit gebeurt in een beveiligde omgeving. Een visum Turkije kost 33,95 euro. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk met creditcard te betalen, hier werken wij aan.
  5. Nadat je hebt betaald, gaan wij meteen aan de slag met je aanvraag. Zodra je visum gereed staat krijg je een e-mail én een sms. Vaak ontvang je het visum nog dezelfde dag, maar uiterlijk de volgende dag.
  6. Vergeet niet om het visum uit te printen en mee te nemen op je zakenreis. Bewaar hem bij je paspoort of identiteitskaart, wel zo makkelijk.

Hoe lang kan het aanvraag proces duren?

Ondanks dat onze verwerkingstijden snel zijn, kan het gebeuren dat er onverwachte tegenslagen optreden. Een paspoort bijvoorbeeld dient minimaal zes maanden geldig te zijn na aankomst in Turkije. Je zult een nieuw reisdocument aan moeten vragen wanneer wij er tijdens jouw aanvraag achter komen dat je niet aan deze voorwaarde voldoet, en dat kost tijd.

Het is dus zeer de moeite waard om voor je zakenreis Turkije het visum ruim van tevoren te regelen, zodat je niet op het laatste moment voor verrassingen komt te staan!

We raden aan de volgende zaken mee te nemen op reis

Het is mogelijk dat de douane je aan de grens extra gaat controleren. Dan is het handig wanneer je naast je visum en je paspoort of identiteitskaart in ieder geval de documenten bij je hebt waarop te zien is wanneer je heen en terugvlucht (of de doorreis) zijn, naar welk bedrijf je toegaat en in welk hotel of in welke hotels je verblijft. Wil je meer specifieke informatie over je zakenreis naar Turkije over wat is toegestaan tijdens de reis en wat niet, neem dan contact op met het Turkse consulaat.