Hi, How Can We Help You?

Blog

June 14, 2019

Vakantie Dalyan Turkije – vakantie vieren op een paradijselijke plek

Vakantie Dalyan Turkije – Dalyan in Turkije is één van de meest paradijselijke plekken op aarde om tijdens je vakantie naar toe te gaan. Het is een oase van natuurlijke schoonheid. Dit idyllische dorp ligt aan de oevers van de rivier de Dalyan en is nog niet bedolven onder het massatoerisme.  Drie soorten schildpadden, waaronder de Caretta Carretta of de onechte karetschildpad, zijn te zien in dit magische gebied en de diversiteit van de flora zal je verbazen.

Dalyan betekent ‘visnet’ of ‘visvangst’ in het Turks. Vroeger werden visnetten werden op palen in de rivier gehangen om de vissen te vangen die stroomopwaarts zwommen om te paren. Sporen van deze vallen kunnen nog steeds worden gezien.  

Schildpadden in Dalyan

Vroeger was Dalyan een klein vissersdorp, maar dat veranderde met de ontdekking van de bedreigde onechte karetschildpad. Deze schildpad, ook wel bekend als de Loggerhead Turtle, kwam op de rode lijst voor bedreigde fauna. En hierdoor werd de delta als beschermd natuurgebied uitgeroepen. Op dit moment is Dalyan het belangrijkste beschermde gebied voor deze schildpadden in heel Turkije. Om deze reden heeft heeft ze haar natuurlijke charme en schoonheid behouden. 

De schildpadden, met hun grote kop en roodbruin schild, komen tussen mei en september naar het strand van Iztuzu om hun eieren te leggen. Ze hebben een geel-witte onderkant en kunnen een lengte bereiken van ongeveer één meter. Indrukwekkend! De schildpad is pas na 15 jaar volwassen en kan gemakkelijk tussen de 80 en 200 kilo worden. 

Sommige exemplaren zijn gewogen op 545 kilo! Volwassen schildpadden ontmoeten elkaar in de lagune van de Dalyan-delta, een paar weken voordat het vrouwtje haar eieren legt. Er vindt dan een langdurige en zeer hoorbare paring plaats. De vrouwtjes keren gemiddeld eens in de drie jaar terug naar het strand en leggen nesten van 140 tot 160 eieren. Op dit strand mogen géén parasols in het zand worden gestoken, omdat deze dieren en hun nesten worden beschermd. Het strand is om dezelfde reden ook alléén op gezette tijden toegankelijk. 

Dalyan modderbaden

Dalyan heeft veel therapeutische thermale bronnen. De zwavelhoudende wateren zijn goed voor reuma, huidklachten en milt-, lever- en maagproblemen. Het Sultaniye-thermaal bad is beroemd in heel Turkije en het water heeft een heerlijke temperatuur van 40°C.  De modderbaden zijn ook erg goed voor de huid: smeer de modder op je lichaam en laat het uitdrogen voordat je het afspoelt. Het is fascinerend om te zien en zal ongetwijfeld vele grappige foto’s opleveren!

Je kunt een dagtrip naar Dalyan maken óf je kunt er je hele vakantie vieren. Dalyan is een rustig dorp, dus verwacht geen clubs vol feestende en dansende vakantiegangers op elke straathoek. Het centrum van de stad staat vol met kleine, charmante winkels waar je echte Turkse producten kunt kopen.

Wanneer de winkels in Dalyan niet genoeg voor je zijn, is er elke zaterdag een wekelijkse bazaar. Hier kunt je kleding, handgemaakte goederen, vers voedsel en nog veel meer kopen.

Tijdens je bezoek of vakantie in Dalyan Turkije, zul je ervaren dat dit een unieke bestemming is vol met cultuur, geschiedenis, ongekende gastvrijheid en vooral een plek waar je heel dichtbij de natuur kunt zijn! 

Hier vind je meer Turkije tips. Vergeet ook de visumplicht niet! Enjoy!