Hi, How Can We Help You?

Blog

June 21, 2019

Vakantie naar Istanbul: tips voor wat te doen en te zien!

Een vakantie naar Istanbul of Istanboel (in het Turks: Istanbul), ook wel Constantinopel, is volgens ons heel erg de moeite waard.  Het is onmogelijk om je te vervelen tijdens een verblijf in Istanbul, want er is zoveel te doen in Istanbul! Een bezoek aan Istanbul kan weken in beslag nemen om alle monumenten, kerken, moskeeën, bazaars en andere bezienswaardigheden te kunnen zien.

Meestal wanneer mensen Istanbul voor de eerste keer bezoeken is het onderdeel van een stedentrip naar Istanbul. We geven je een aantal ideeën voor wat je kunt gaan doen en zien tijdens je vakantie in Istanbul.

Museumpas, essentieel voor een eerste bezoek aan Istanbul

De Istanbul Museum Pas is in zekere zin de stadspas van Istanbul. Het biedt toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul en biedt vooral de mogelijkheid om geld te besparen. Je kunt je Museumpas in Istanbul gemakkelijk kopen bij het eerste bezoek aan één van de plekken die in de pas staan ​​vermeld. Zo’n pas kost rond de 30 euro. Wanneer je van plan bent de belangrijkste attracties van Istanbul te bezoeken, is dit financieel erg interessant. Ook kun je zo de wachtrijen vermijden bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals St Sophia of Topkapi.

Een bezoek aan de Istanbul: de Moskeeën!

Istanbul staat vol met mooie moskeeën. Bezoeken gaat erg snel en u zult de moskeeën prachtig vinden.

Als je binnenkort op vakantie naar Istanbul gaat, beperk je dan niet tot de beroemde Blauwe Moskee! Er zijn nog veel andere moskeeën te ontdekken. Dit zijn enkele tips:

  • Rüstem Pasha-moskee in Eminönü
  • Küçük Aya Sofya Camii, de kleine Sint-Sophie
  • de prachtige Ortakoy-moskee (Büyük Mecideye Camii)
  • De Suleymaniye-moskee of de moskee van Soliman de Grote biedt een prachtig uitzicht op Istanbul vanuit de tuinen
  • Yavuz Sultan Selim moskee die ook een prachtig uitzicht over Istanbul biedt. Dit is de thuisbasis van verschillende graven van Ottomaanse sultans

De toegang van de moskeeën is volledig gratis, ook voor de Blauwe Moskee.

Paleis van Topkapi

Het Topkapi-paleis is een must.  Hier spendeer je makkelijk 3 uur, want er zijn veel prachtige dingen te zien. Om de drukte te vermijden, is het ideaal om aan het einde van de dag te gaan, 2 of 3 uur voor sluitingstijd.

Saint Sophie, de parel van Istanbul

Je kunt onmogelijk op vakantie naar Istanbul gaan zonder langs Saint Sophie te gaan; het ware symbool van Istanbul. Deze basiliek, vervolgens moskee en museum (het is niet langer een plaats van aanbidding) volgt perfect de rijke geschiedenis van Istanbul. Entree is inbegrepen in de Museumpas.

Het duurt een goed uur om Saint Sophie te bezoeken. Let op, het is ook mogelijk om enkele graven van sultans te bezoeken die zich buiten de Hagia Sophia bevinden. Een bord vertelt je de weg naar de uitgang.

Draaiende Derwisjen Istanbul

Wanneer je voor de eerste keer in Turkije bent, wil je graag een Dans van Draaiende Derwisjen bijwonen. Hoewel de thuisbasis van deze dans Konya is (in Turkije), is het heel goed mogelijk is om een ​Draaiende Derwisj ceremonie in het hart van Istanbul bij te wonen.

Verschillende opties zijn beschikbaar. Duidelijk georganiseerde ceremonies voor toeristen, in het hart van de toeristische wijken van Istanbul, of meer authentieke ceremonies, vooral bij Silivrikapi in een klooster van derwisjen.

Leander Toren / Kiz Kulesi

De Leander-toren bevindt zich in het midden van de Bosporus in het district Usküdar. Vroeger moest je de boot nemen naar dit deel van Istanbul. Vanaf nu maakt de metrolijn Marmaray het mogelijk om onder de Bosporus door te rijden en Usküdar binnen enkele minuten Sirkeci / Eminönü te bereiken.

We adviseren niet perse naar de toren zelf te gaan als je op vakantie gaat naar Istanbul. Maar naar een magische zonsondergang te kijken over Sultanahmet en de Bosporus!

Galata-Toren

De Galata-toren bevindt zich in de wijk Galata. De toegang is niet inbegrepen in de Museumpas en het is vrij duur. Toch is het panorama uitzicht op Istanbul en met name de Gouden Hoorn heel charmant.

Bezoek de Grand Bazaar tijdens je vakantie naar Istanbul

De Grand Bazaar is een herkenningspunt om te winkelen in Istanbul … vooral als je sieraden of souvenirs uit Turkije wilt kopen. Afdingen is van essentieel belang.

Egyptische Bazaar

De Egyptische Bazaar, die zich in Eminönü bevindt, is een zeer goede plaats om Turks fruit, specerijen of andere voedingswaren te kopen, ondanks dat de prijzen nogal hoog zijn.

In de straten nabij de Egyptische Bazaar, vooral in de straat die leidt naar de Rüstem Pasha-moskee, zijn de prijzen vriendelijker! Ga in ieder geval door de Egyptische Bazaar, al was het maar voor de architectuur van het gebouw. Het is een must-see wanneer je op vakantie gaat naar Istanbul!

Saint-Sauveur-in-Chora en haar mozaïeken

Saint-Sauveur-in-Chora is dé te bezoeken kerk als je de mooiste mozaïeken van Istanbul wilt zien. Entree is inbegrepen bij de Museumpas.

Het interieur van de kerk barst van de zéér goed bewaard gebleven Byzantijnse mozaïeken. Een must-see kerk. Er zijn andere kerken te bezoeken in Istanbul, maar deze is echt de mooiste.

Bezoek de musea tijdens je vakantie naar Istanbul

Wanneer het weer regenachtig is en je je afvraagt ​​wat je in Istanbul moet doen, kun je je wenden tot de musea van de stad. We raden in het bijzonder het archeologische museum van Istanbul aan, erg interessant. Je kunt onder andere de sarcofaag van Alexander de Grote zien.

Dolmabahce palace

Het Dolmabahçe-paleis was het paleis van de Ottomaanse Sultan gedurende een deel van de 19e eeuw. Het paleis kan worden bezocht. Je kunt onder andere de kamer van Mustafa Kemal Atatürk bekijken.

De toegang is niet inbegrepen in de Istanbul Museum Pas. Om er te komen, kun je de tram naar het station Kabatas nemen, vlakbij het paleis.

Basilica cisterne van Yerebatan Sarnıcı

De basilica cisterne werd gebouwd door de Byzantijnen in de 6e eeuw. Deze ondergrondse cisterne werd gebruikt om meer dan 75.000 kubieke meter water op te slaan. Het ligt dicht bij de Saint Sophie. Een bezoek duurt vrij kort, maar is zeker de moeite waard tijdens je vakantie naar Istanbul!

En dat ene ding wat je vooral niet moet vergeten?

Dat is dat je een visum nodig hebt om Turkije te mogen betreden. Wanneer je Turkije voor het eerst bezoekt, weet je vaak niet dat deze plicht bestaat. Lees er hier meer over.  Of bestel je visum Turkije direct hier. Oké je paspoort, ook die moet je niet vergeten ;). Geniet van Turkije en Istanbul!