Hi, How Can We Help You?

Blog

November 20, 2019

Noodpaspoort aanvragen visum Turkije

Wat als u er pas laat achter komt dat uw paspoort of Id kaart is verlopen. Is er dan nog wel een mogelijkheid om een visum aan te vragen? Of moet ik dan mijn vakantie op een ander moment plannen.  Aangezien dit per land verschilt en er verschillende mogelijkheden zijn hebben wij als E-Visum Loket voor u de mogelijkheden per land achter gelaten.

Nederland:

Tijdens een reis naar het buitenland is het verplicht om een geldig reisdocument bij u te hebben. Mocht u dit niet hebben kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen een noodpaspoort aanvragen. Deze noodpaspoorten worden afgegeven door de Koninklijke Marechaussee en kosten sinds 1 januari 2019: €48,55

Wij gaan voor u stap voor stap uitleggen hoe u deze aanvraagt.

Stap 1:

U begint met het bellen naar uw plaatselijke gemeentekantoor. Het is slim om aan de werknemers de situatie uit te leggen. U vraagt aan deze mensen de volgende documenten: een recent gewaarmerkt (gelijk aan het origineel) afschrift BRP ( Basisregistratie Personen) met daarin uw nationaliteit vermeld. Dit document moet door de gemeente gesloten en verzegeld zijn.  Ook dient u een gewaarmerkt kopie van een RAAS-formulier (nieuw reisdocument) op te vragen die ook door de gemeente verzegeld en gesloten is.

Stap 2:

De reisdocumenten die u heeft verkregen moet u uitprinten en meenemen naar een van de afgifte punten van de Koninklijke Marechaussee. Mocht u deze reisdocumenten niet meer hebben raden wij u aan om contact op te nemen met uw reisorganisatie. Waar u deze krijgt  en u deze alsnog dient uit te printen.

Stap 3:

Ook is het van belang dat u een geldig legitimatie bewijs meeneemt. Omdat uw paspoort/ id kaart verlopen is dient u het rijbewijs mee te nemen.

Stap 4:

Het is ook van groot belang om een recente pasfoto mee te nemen die voldoet aan de pasfoto eisen.  Deze pasfoto eisen zijn als volgt:

 • Uw pasfoto moet in kleur zijn.
 • De pasfoto moet scherp zijn, voldoende contrast hebben en gedetailleerd zijn.
 • Uw pasfoto moet onbeschadigd zijn.
 • De pasfoto mag geen kopie zijn.
 • Uw pasfoto mag niet bewerkt zijn.
 • De pasfoto moet afgedrukt zijn op hoogwaardig en glad fotopapier.
 • Uw pasfoto moet minimaal 400 dpi resolutie hebben.

Stap 5:

Als u al deze stappen heeft voltooid dient u al deze documenten in te leveren bij een van de onderstaande koninklijke marechaussee afgiftepunten:

 •  De Brigade Grensbewaking, Vertrekhal 1, Bureau Nooddocumenten.
 •  Brigade Noord-Holland, locatie IJmuiden (nabij ferry).
 • De Brigade Drenthe-IJsselstreek, locatie Groningen Airport Eelde.
 •  Brigade Oostgrens-Noord, locatie Coevorden.
 • De Brigade Zuid-Holland, locatie Hoek Van Holland, locatie Rotterdam Airport.
 •  Brigade Brabant Zuid te Eindhoven (nabij luchthaven).
 • De Brigade Limburg Zuid, Maastricht / Aachen Airport.

Geldigheid noodpaspoort

Het nooddocument is alleen geldig voor de reis waarvoor het is uitgegeven. Dit noodpaspoort kunt u niet als identiteitsbewijs gebruiken. Bij de ambassade kan u informeren welke landen allemaal dit noodpaspoort accepteren.  Sommige landen stellen namelijk aanvullende of afwijkende eisen aan reisdocumenten.  Zo vraagt Turkije namelijk een e-visum om naar het land toe te reizen. Voor andere landen kunt u navraag doen bij de ambassade van ons land of die waar u naar toe gaat. De noodpaspoorten zijn echter niet geschikt voor zakenreizen en mogen hier dus ook onder geen enkele voorwaarde voor worden gebruikt.

Asielzoekers

Asielzoekers kunnen het land niet verlaten tenzij ze beschikken over een vreemdelingendocument. Met dit vreemdelingendocument kunt u ook reizen door Europa. De reisduur van uw trip hangt echter af van welk vreemdelingendocument u heeft. Voor een uitgebreid overzicht van de mogelijke verblijf periodes en meer informatie over het vreemdelingendocument verwijzen wij u door naar de IND.

Wij hopen u met dit stappenplan voldoende te hebben ingelicht over de mogelijkheden van een noodpaspoort. Mocht u toch nog vragen hebben over het aanvragen van een noodpaspoort verwijzen wij u graag door naar de Koninklijke Marechaussee. Voor vragen over een visumaanvraag voor Turkije verwijzen wij u naar onze contact pagina.