Hi, How Can We Help You?

Blog

November 29, 2019

Manieren en ongeschreven regels in Turkije

Goede en slechte manieren veranderen vaak van land tot land. De manieren in Turkije zijn voor nieuwkomers niet altijd vanzelfsprekend en kunnen al snel voor moeilijkheden zorgen. Maar welke manieren zijn eigenlijk goed in Turkije? Zit met je benen gekruist, veeg je neus in het openbaar af, ga op je zij zitten. Al deze houdingen zijn normaal in Nederland. In Turkije is deze situatie echter anders. Verankerd in de Turkse mores, die zeker de neiging hebben om zich te ontwikkelen, wetende dat ze je wat problemen kunnen besparen.

Hygiënevoorschriften

Misschien is het je opgevallen dat Turken nooit in het openbaar hun neuzen blazen? De Turken gaan liever naar het toilet of ergens anders heen zolang het maar uit het zicht van anderen is. Justine, een Nederlandse in Erasmus in Istanbul, besefte dit al snel.  Nadat ze de hele dag haar neus had gesnoven in de klas, bij de bijeenkomst voor haar verblijfsvergunning en op straat. Merkte ze dat ze veel boze blikken kreeg en grote ogen naar zich toe geworpen.  Een beetje in de wat door de situatie dacht ze dat dit misschien niet normaal was in Turkije. Nadat ze een vriend had gesproken bleek dit inderdaad het geval. Hij vertelde dat het een onaangenaam geluid was voor hem en voor alle andere Turken. Verder legde hij uit dat het met hygiëne te maken had.

Als u misschien zelf wel eens in Turkije bent geweest weet u misschien dat u uw schoenen dient uit te doen als u iemands huis binnen betreedt.  Veel Turken krijgen deze regel al vroeg mee in de opvoeding en nemen deze regel ook over als ze uit huis gaan. Dit is vooral gericht op de hygiëne in het huis.

Regels uit respect

Uit respect zou het roken in het bijzijn van ouders, grootouders of andere oudere personen in Turkije zeer ongepast zijn. Dilan, een 29-jarige Turkse jongen, rookt al bijna tien jaar. Toen hij jonger was, verstopte hij zich voor zijn moeder om te roken.  Probeer dit dus ook ten alle tijden te vermijden en rook dus alleen als u met jongere mensen of alleen bent.  Mocht u dit niet doen word dit gezien als een gebrek aan respect.

In Turkije is het, net als overal elders, verboden om een gebedsplaats binnen te gaan met  een blote halslijn, benen of blote armen. Toeristen die het Sultanahmet district van Istanbul bezoeken kost dit meestal wat geld. Vaak zijn hier straatverkopers die sjaals en mutsen aanbieden om te voorkomen dat mensen met blote halslijn de gebedsplaats in gaan. Deze worden echter vaak gratis uitgeleend bij de deuren van de moskeeën  zodat iedereen de gebedsplaats op een gebruikelijke manier kan betreden.

Regels van gepastheid

Kruis je benen, leg je handen tussen je benen of ga op je zij zitten……. Deze houding moet ook worden vermeden ten aanzien van ouderen, voor wie de regels van fatsoen belangrijk zijn. Het kan als vulgair en ongepast worden ervaren om op deze manier te staan. Als gezin moet je met je benen rechtop zitten en je handen plat op de benen”, zegt een jonge Turkse vrouw. Hoewel ze deze regels “absurd” en “achterhaald” vindt, maken ze deel uit van haar cultuur en zijn ze in sommige Turkse families nog steeds nodig. Ook het zo zitten dat je de onderkant van je schoenen laat zien is voor sommige Turken een gebrek aan respect.

In Nederland is proosten zonder in elkaars ogen te kijken onbeleefd. In Turkije is het tegendeel waar. Dat zou zijn om de persoon naar wie je kijkt het hof te maken. Dus hier ben je gewaarschuwd!

Voor koppels: knuffelen in het openbaar kan, afhankelijk van de buurt waarin je woont, door sommige tamelijk conservatieve Turken zeer verkeerd geïnterpreteerd worden. Buitenlandse studenten zouden door deze handelwijze al uit de instellingen zijn gezet. Onlangs werden een Franse student en zijn Turkse vriendin geïrriteerd door een groep mensen in een Starbucks-café in Istanbul nadat ze elkaar daar hadden gekust.

In dezelfde geest is het soms ongepast voor een man om een vrouw aan te raken die noch zijn vrouw noch zijn vriendin is. Sommige Turken (een minderheid) schudden de vrouwen van hun vrienden niet de hand, laat staan dat ze gekust worden. Bovendien, als zoenen een zeer Franse groet is, is het niet zo gebruikelijk in Turkije, tussen mannen en vrouwen. Handen schudden komt vaker voor, zolang je maar niet te strak schudden, zo lijkt het!

Conclusie:

U weet hoe u op de juiste manier om moet gaan met de lokale bevolking en hoe u zich moet gedragen tegenover anderen in het openbaar.

Voor het afreizen naar Turkije heeft u echter wel een visum nodig deze kan u bij ons bestellen via de Bestelpagina visum Turkije . Mocht u hier niet uitkomen kunt u altijd contact opnemen met een van onze medewerkers via de Livechat Turkije.

Mocht u geïnteresseerd zijn in meer nieuws over Turkije kan u deze vinden op onze nieuwspagina Turkije.