Hi, How Can We Help You?

Blog

June 6, 2019

Vakantie in Turkije en je huisdier mee, kan dat?

Huisdieren, met name katten, zijn geliefd bij de Turken. In grotere steden vind je op elke hoek van de straat dierenklinieken en dierenwinkels. Als gevolg hiervan zou het verzorgen van je harige vriendje geen probleem moeten zijn tijdens je vakantie in Turkije. Echter, om je huisdier mee te mogen nemen naar Turkije, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt deze voorwaarden het best opvragen bij je dierenarts of bij de Turkse ambassade of het Turkse consulaat.

Of je nu kort of lang op vakantie in Turkije verblijft, je mag maximaal 2 huisdieren (katten, honden of vogels) meenemen. Alle dieren moeten een identificatiemiddel dragen. Voor honden en katten is dat een microchip en voor vogels een ring.  Tip: vergeet niet om de mogelijkheden voor het vervoeren van je huisdier naar Turkije te checken bij je vliegmaatschappij. Bij bijvoorbeeld Turkish Airlines zijn hierop deze voorwaarden van toepassing.

Bij aankomst aan de grens moet je de Turkse autoriteiten een certificaat (één voor elk dier) laten zien waarin staat dat het dier gezond is en geen besmettelijke ziekte heeft. Het certificaat moet binnen twee dagen voor je vertrek door een dierenarts zijn opgesteld. De Turkse douane zal je huisdier óók laten onderzoeken door een Turkse dierenarts om zijn goede gezondheid te bevestigen. Honden en katten moeten bovendien een Veterinair paspoort hebben. Met hierbij voor dieren ouder dan 3 maanden, een actueel vaccinatieboekje. Het dier moet ten hoogste één maand voor de reis zijn behandeld tegen rabiës.

Meer informatie hierover vindt je ook op de websites van de Rijksoverheid en Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren.

Vergeet vooral niet je eigen documenten óók te verzorgen, want jij hebt een geldig paspoort of ID-kaart nodig en een visum om Turkije te mogen betreden.