Hi, How Can We Help You?

Blog

December 27, 2019

Is het verstandig om te gaan studeren in Turkije?

De meeste mensen kennen Turkije als een uitstekend vakantieland maar weet u dat Turkije ook rijk is aan historie. Dit kan je terugzien in de grote steden zoals Istanbul en Antalya. Wat veel mensen niet weten is dat hier het studentenleven ook volop aanwezig is. Het is daarom een unieke stad om uw studie voort te zetten. Heeft u hier echter ook een visum voor nodig? Kan u dit visum ook bij ons aanvragen? Aan het einde van deze blog weet u precies wat uw mogelijkheden zijn.

Het onderwijssysteem in Turkije

Het onderwijssysteem is in Turkije anders dan in Nederland. In Turkije word er bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen hoger beroepsonderwijs of een wetenschappelijke studie. We kunnen daarom stellen dat je een universitaire studie in Turkije het beste kan vergelijken met een HBO-opleiding in Nederland. De universiteiten zorgen voor een vierjarige opleiding en worden afgesloten met een diploma. Dit diploma kan je dus vergelijken met een bachelor diploma in ons land.

Als u uw diploma heeft behaald kan u een jaar doorstuderen. Wanneer u deze heeft afgerond krijgt u specialisatiecertificaat. U kan echter ook voor een vervolgprogramma kiezen die anderhalf jaar duurt (u hoeft dan geen scriptie in te leveren) of zelf een vervolgprogramma van 2 jaar (verplichte scriptie). Het diploma wat u dan behaald staat gelijk aan een master diploma in Nederland.

Engelstalig of Turks onderwijs

De meeste studies in Turkije bieden Turks talig onderwijs aan. Voor de meeste buitenlandse studenten is dit echter niet weggelegd. Er zijn toch een aantal universiteiten die gebruik maken van Engelstalig onderwijs. De bekendste Engelstalige universiteiten zijn de Bogazici universiteit en de Orta Dogu Teknik universiteit. Het is echter ook mogelijk om een onderwijsprogramma te volgen in het Duits of Frans. De mogelijkheden hiervoor zijn erg schaars. U zult dan al snel bij een particuliere instelling uw onderwijs moeten volgen.

Ondanks het onderwijs in het Engels is word het wel erg gewaardeerd dat u een aantal Turkse zinnen en woorden kent. Deze hebben wij voor u beschreven in onze blog.

Goed voorbereid zijn

Voordat u daadwerkelijk gaat studeren in Turkije moet u wel goed voorbereid zijn. Weet u bijvoorbeeld dat het water in Turkije niet drinkbaar is. Bent u op de hoogte van de Turkse wetgeving en weet u iets van de Turkse normen en waarden. Een voordeel kan zijn om gebruik te maken van een uitwisselingsprogramma. U kunt dan eerst een kijkje nemen in het land en de universiteit waar u wil studeren. Verder zorgt de universiteit voor een groot gedeelte van de reis en hoeft u dit dus niet allemaal zelf te regelen. Mocht u toch alleen gaan wees dan goed voorbereid, zodat u het beste haalt uit uw studiereis. Zoek verder eens op internet naar de tips van de studenten die je voor gingen. U kunt echter ook altijd een universiteit bezoeken om de sfeer te proeven.

Dus studeren in Turkije? Waarom niet! Het zorgt zeker voor een mooie ervaring en staat erg goed op uw cv! Verder ontmoet u tijden uw reis verschillende nieuwe mensen en krijgt u meer kennis van de Turkse cultuur en de Turkse manier van leven. Kortom een echte aanrader! Mocht u eerst de universiteit willen bezoeken kan u het goedkoopste visum Turkije 2020 wel gebruiken.

Visum:

Mocht u hebben besloten om te gaan studeren in Turkije heeft u echter wel een visum nodig. Dit visum kunt u echter niet bij ons aanvragen. U dient voor dit visum contact op te nemen met het Turkse consulaat. Wij hebben voor u alle Turkse consulaten in Nederland hieronder weergegeven.

Amsterdam

Adres: Raadhuisstraat 48 -50 1016 DG Amsterdam

Telefoonnummer: (+31) 20 – 421 19 19

Deventer

Adres: Keizerstraat 8 7411 HG Deventer

Telefoonnummer: (+31) 570 – 68 86 50

Leiden

Adres: Kort Rapenburg 1 -3 2311 GC Leiden

Telefoonnummer: (+31) 71 – 566 55 56

Rotterdam

Adres: Westblaak 2 3012 KK Rotterdam

Telefoonnummer: (+31) 10 – 201 20 00

Conclusie:

Het studeren in Turkije is dus een echte aanrader. U weet nu waar u op moet letten tijdens het studeren en hoe u een visum moet aanvragen voor het studeren.

Mocht u een eerst een kijkje willen nemen op de universiteit kan u deze bezoeken. Voor het bezoek van deze universiteit heeft u echter wel het goedkoopste visum Turkije 2020 nodig.  Deze kan u bij ons makkelijk aanvragen. Heeft u echter nog problemen kan u altijd het stappenplan visum Turkije doorlezen.