Hi, How Can We Help You?

Blog

June 13, 2019

Een reis naar Turkije: wat mag mee? En wat mag mee terug?

Binnenkort op reis naar Turkije? En twijfel je of de spullen die je mee wilt nemen wel door de Douane komen? Dan hebben wij een ideale App voor je gevonden! Met de ‘Douane Reizen App’ van de Belastingdienst kun je namelijk eenvoudig zien wat je als reiziger wel en niet mee mag nemen. Niet alleen wanneer je Nederland verlaat maar óók wanneer je weer terugreist.

Er zijn regels over dure producten, (beschermde) dieren en planten en grote bedragen ( 10.000 euro of meer). Ook zijn er regels over etenswaren, alcohol, tabak, medicijnen en drugs. Koop je producten in Turkije voor een hele lage prijs? Dan is er een grote kans  dat dit namaakproducten zijn. Je mag alleen namaakproducten mee terug naar Nederland nemen die voor je eigen gebruik zijn. Je mag geen wapens meenemen vanuit Turkije, behalve wanneer je een vergunning hebt. Dit geldt niet alleen voor vuurwapens maar bijvoorbeeld ook voor alarm- en gaspistolen, katapulten en pepperspray. Cultuurgoederen, zoals kunst, archeologische voorwerpen of oude documenten mag je niet mee terug nemen naar Nederland, tenzij je daarvoor toestemming van Turkije hebt. In de app staat hoe je het beste een vergunning aan kunt vragen. Wanneer je cultuurgoederen zonder toestemming meeneemt, worden deze in beslag genomen, en je kunt óók een boete krijgen.

Zowel wanneer je met het vliegtuig op reis naar Turkije gaat, als wanneer je  terug naar Nederland vliegt, zijn er niet alleen douaneregels voor je bagage. Ook luchthavens zelf hebben hier regels voor. Sommige spullen mogen bijvoorbeeld niet mee als handbagage. Zoals vloeistoffen of scherpe voorwerpen. Kijk op de website van de luchthaven hoe het zit.

In de App zit een calculator waarmee je snel en gemakkelijk valuta, volume en gewicht om kunt rekenen, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Neem je dure producten mee op reis die je onlangs gekocht hebt? Sla dan foto’s van de aankoopbewijzen op in de App, zodat je altijd aan kunt tonen dat je de producten in Nederland al gekocht hebt. Van producten die je in Turkije koopt, bewaar je ook de aankoopbewijzen.

Twijfel je ondanks deze super handige App alsnog of een product wel of niet mee mag? Stuur de Douane een berichtje via Facebook, of Twitter. Op Instagram kun je een foto van het item plaatsen met daarbij de tag #magditmee? Jij krijgt zo snel mogelijk een reactie!

Wat je natuurlijk sowieso mee MOET nemen naar Turkije is je paspoort of identiteitskaart én een visum. Anders kom je Turkije niet in ;). Vraag je visum eenvoudig aan via onze bestelpagina, jij levert de gegevens van je reisdocument en vlucht aan en wij regelen de rest.