Hi, How Can We Help You?

Blog

March 6, 2020

De lekkerste plaatselijke gerechten in Vietnam

Pho soep

Een echt nationaal gerecht dat over de hele wereld bekend is! Het is een soep, dat word gedronken bij elke maaltijd maar vooral bij het ontbijt. De originele versie is gegarneerd met rundvlees. Het is een bouillon van reepjes rundvlees, ui, kruiden, nuoc mam (de beroemde gefermenteerde vissaus) en rijstpasta, allemaal vergezeld van aromatische kruiden.

Wat is de oorsprong van deze pho-soep? De naam zou afkomstig zijn van het Franse gerecht “pot au feu” en het rundvlees werd in de koloniale tijd naar Vietnam gebracht. De exacte geografische oorsprong zou de provincie Nam Dinh in de Rode Rivierdelta zijn.

Mi Xao

Een zeer eenvoudig gerecht op basis van gebakken tarwenoedels met een gevarieerd garnituur (uien, groene groenten, tomaten en rundvlees – in dit geval heet het gerecht mì xào bò).

Cha Cha

Dit is een typisch Hanois gerecht! Vis gebakken met kurkuma op een bedje van dille en bieslook, dat gegeten wordt met gegrilde rijstwafels, rijstnoedels (bún), gefermenteerde garnalenpasta en pinda’s. Het is een echte traktatie!

Giò lua of Cha lua

We zouden het “Vietnamese bologna” kunnen noemen! Het is Vietnamees varkenspaté gestoomd in een bananenblad. Er is ook een versie van gebakken paté, kaneelpaté of varkenszwoerd paté en rundvleespaté met dille.

De Goi cuôn

Net als zijn Franse naam brengt dit Vietnamese gerecht een onvergetelijke lentefrisheid met zich mee, elke keer dat je het proeft.

Gepresenteerd in de vorm van broodjes, bevat elk broodje vaak groene salade, een snufje verse vermicelli, een plakje gekookt varkensvlees, een gekookte garnaal, een dun gesneden omelet, een beetje ananas en juliennedwortels. Wat al deze ingrediënten combineert, is een rijstcake waarvan de dunheid varieert naar gelang van de regio van herkomst.

In feite is de essentiële begeleiding van deze broodjes hun saus. Ook dit verschilt per regio waar je loempia’s eet: in het Noorden worden ze gegeten met nuoc-mam saus; in het Centrum kunnen ze gegeten worden met mam-nem en in het Zuiden met een versie van nuoc-mam die minder zout en zoeter is.

Dit Vietnamese gerecht kan worden voorgerold, maar ook op een leukere manier met ingrediënten die op dienbladen worden gepresenteerd, en iedereen rolt zijn eigen broodje. Met een sterke mogelijkheid om de ingrediënten te veranderen met behoud van de vorm en de manier van eten, zijn de loempia’s het bewijs van de creativiteit van de Vietnamese keuken. Dit gerecht is een van de 10 gerechten die buitenlanders niet mogen missen tijdens hun verblijf in

Banh mi

De “Vietnamese sandwich” is volgens de Huffington-post een van de 10 beste broodjes ter wereld. Het wordt door National Geographic ook verkozen tot een van de 11 beste straatvoedingsmiddelen. Zijn geheim is helemaal niet meer geheim: zijn brood is het Vietnamese stokbrood, gevuld met plakjes gegrild varkensvlees, Vietnamese paté, gemarineerde julienned groene wortel en papaja, en vooral Vietnamese koriander. De vulling is eigenlijk veranderlijk: iedereen kan zijn eigen versie van banh-mi hebben. Banh-mi is te vinden op elke straathoek in Vietnam. Ze zijn allemaal van uitstekende kwaliteit. Maar het banh-mi paradijs is in Ho-chi-minh stad, en in Hoian.

Bun cha

Een ander Vietnamees gerecht dat telt is ongetwijfeld de bun cha, waarvan de aantrekkelijke geur in alle straten van Hanoi tijdens de lunch wordt herkend. Het is verse rijstvermicelli gegeten met gegrild varkensvlees, waarbij het broodje cha in een speciale saus wordt gedoopt waarvan het belangrijkste ingrediënt nuoc-mam is; het wordt nooit gegeten zonder Vietnamese rauwe groenten. Oorspronkelijk werd varkensvlees gegrild op bamboestammen, die daardoor hun unieke geur in het varkensvlees verspreiden. Tegenwoordig is deze bun-cha kookkunst door het gebrek aan gemak slechts in enkele hoeken van Hanoi te vinden.

Bun Bo Hue

Dit is een typisch gerecht van de Hue regio in het midden van Vietnam. Het aanbod van broodjes is het meest gevarieerd in de Vietnamese keuken. Het bekendste broodjesgerecht is echter bun bo Hue, een van de basisgerechten op de kaart van een Vietnamees restaurant in het buitenland. Wat het succes van bun bo Hue kenmerkt is de rode bouillon, die mam ruoc_ garnalenpasta uit de centrale regio’s van Vietnam bevat. De vermicelli van bun bo Hue zijn veel dikker dan die van de noordelijke bun, wat resulteert in een zachte en zachte textuur, die perfect samengaat met de kruidige smaak van de bouillon.

Cao Lau

Ook wel “Hoian udon” genoemd door de fans, dit centraal Vietnamese gerecht heeft zijn oorsprong in de kleine stad Hoian. Wat het een speciaal gerecht maakt zijn de gele noedels. Natuurlijk worden ze gemaakt van rijst, maar de as van een lokale plant wordt toegevoegd. Omdat het een interessante combinatie is van speciale noedels, char siu varkensvlees en veel aromatische kruiden en specerijen. Daarom is Cao lau een must have gerecht tijdens uw culinaire verblijf in Vietnam.

Chuoi nep nuong

Het laatste Vietnamese gerecht op de lijst is een dessertgerecht uit Saigon. Deze vreemde combinatie is geliefd bij iedereen. Het won zelfs de “Most Favourite Street Food” prijs tijdens het World Street Food Congress. De banaan bedekt met een mengsel van kleefrijst en kokosmelk, vervolgens gewikkeld in bananenbladeren, wordt op een houtskoolbarbecue geplaatst. Het wordt gegeten met kokosmelk en een beetje gehakte pinda.