Hi, How Can We Help You?

Blog

December 18, 2019

Alles wat u moet weten over het betalen in Turkije

Kunt u tijdens uw vakantie in Turkije gebruik maken van de euro of moet u toch echt de Turkse lira gebruiken? Hoe komt u aan de Turkse Lira mocht dit nodig zijn? Wij hebben voor u beschreven waar u deze het beste kan wisselen en of het wel verstandig is om hier mee te betalen.  Aan het einde van deze blog weet u dus alles wat u moet weten over de Turkse lira en waar u deze kan aanvragen.

Turkse lira of de Euro?

In veel toeristische plaatsen worden beide valuta’s geaccepteerd. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen beide en kunt u een voordeel halen uit een van de 2 valuta.  Wij raadden u aan om gebruik te maken van de Turkse Lira omdat de Turkse verkopers maximaal winst willen halen uit het toerisme. Deze Turkse verkopers hebben namelijk de neiging om de prijzen van de euro’s hoger te maken dan deze van de lira. De verkopers doen dit omdat de toeristen meestal niet op de hoogte zijn van de huidige wisselkoers. De wisselkoers is op het moment van schrijven €1 = ₤6,5726.

Voor de huidige wisselkoers kunt u te alle tijden gebruik maken van deze handige currency converter. U bent dan namelijk op de hoogte van de huidige wisselkoers en  u verminderd dus de kans dat u teveel betaald.

Turkse lira

De Turke lira is vanaf 1 januari 2005 vervangen door de nieuwe lira. Deze nieuwe lira is een miljoen keer zoveel waard dan de oude lira. De nieuwe Turkse lira werd ingevoerd als een onderdeel van de economische hervormingen in het land. Per 1 januari 2009 is de naam van deze munt ook veranderd. Zo is de naam weer hersteld zoals die in 2005 en word deze dus ook weer de Turkse lira genoemd in plaats van de nieuwe Turkse lira. Het uiterlijk van de biljetten en munten zijn echter wel veranderd sinds de invoering. Eerst stond alleen de vader des vaderlands, (mustafa kemal Atatürk) afgebeeld. Tegenwoordig zijn er ook andere historische personages afgebeeld.  Er staat echter ook een vrouw afgebeeld op de biljetten wat tot een grote discussie leidde.

De Turkse lira biljetten zijn er in 5, 10, 20, 50, 100 en 200 Turke Lira. Het is zeer verstandig om in Turkije kleinere biljetten op zak te hebben. Dit omdat u in Turkije voornamelijk kleinere transacties doet. Wij als E-Visum Loket bevelen u daarom aan om zoveel mogelijk biljetten die kleiner zijn dan 50 Turkse lira op zak te hebben. De biljetten van 200 kunnen beter vermeden worden. Alle andere biljetten kunt u echter gewoon gebruiken en worden ook veelvuldig gebruikt.

Wilt u meer weten over de Turkse cultuur en de oudheid van dit bewonderingswaardige land kan u altijd onze blog lezen over de Turkse culturen.

Waar kan ik mijn euro’s wisselen voor Lira’s?

Zoals hierboven beschreven is de meest voordelige optie om met Lira’s te betalen. Hoe komt u echter aan deze lira? Er zijn verschillende mogelijkheden om aan deze lira te komen. U kunt deze lira natuurlijk op het vliegveld in Nederland verkrijgen bij een van de vele wisselkantoren op de luchthavens. Deze optie is echter niet de meest voordelige aangezien er in Nederland vaak meer word gevraagd dan de wisselkantoren in Turkije. Wij bevelen u daarom aan om de euro’s in te wisselen bij de Turkse bank en niet bij een van de kleine wisselkantoortjes die worden gerund door particulieren.

De mensen bij de bank kunnen het erg waarderen als u ze groet in het Turks. Wij hebben daarom voor u een blog geschreven met de belangrijke woorden en zinnen in het Turks.

Pinnen in Turkije

Alle banken van Turkije beschikken over geldautomaten die u kan gebruiken met een Nederlandse bankpas. Dit neemt niet weg dat sommige geldautomaten soms moeite hebben met het contacteren van een Nederlandse bank. Bij een aantal banken lukt het echter 9 van de 10 keer wel. De Akbank en de Yapi Kredi bank zijn erg betrouwbaar en maken makkelijker contact met de Nederlandse bank dan andere banken.

Bij het opnemen van geld bij de Turkse banken word er wel een koersopslag berekend. De koersopslag kan oplopen tot 3% van het gepinde bedrag. Bovenop deze opslag moet u meestal ook nog een toeslag betalen voor elke opname uit de geldautomaat. Het bedrag dat u moet betalen varieert tussen €1,82 en €2,25. Wij bevelen u daarom aan om alleen grotere bedragen op te nemen omdat u dan in verhouding minder kosten maakt.

Hoeveel cash mag ik meenemen naar Turkije?

Nederland heeft het liefst dat u zo weinig mogelijk transacties doet in het buitenland. Nederland ziet dan namelijk het geld wegvloeien uit de Nederlandse economie en wil dit logischer wijs graag in haar eigen economie. Turkije valt buiten de Europese unie wat betekend dat je maximaal €9999 per persoon mee mag nemen naar dit land.  Mocht u het land toch willen bezoeken met meer contant geld zou u dit aan moeten geven bij de douane. Doet u dit niet dan heeft u kans dat u een boete krijgt door de douane. Wij bevelen u daarom aan om niet meer dan €9999 cash per persoon mee te nemen naar Turkije.

Als u Turkije wil bezoeken kunt u echter wel een evisa4turkey gebruiken. Deze kunt u het voordeligst bij ons aanschaffen.

Conclusie:

U weet nu alles over geld in Turkije en hoe u het meeste geld kan besparen tussen de beide valuta’s. Wij hopen dat u deze tips gaat gebruiken tijdens uw vakantie zodat u het geld kan besteden aan de leuke dingen in plaats van aan de Turkse staat.  Alvast een fijne vakantie gewenst!

Voor een vakantie naar Turkije heeft u wel een evisa4turkey nodig.  Mocht u moeilijkheden ondervinden kan u altijd ons stappenplan visum aanvragen lezen. Is het daarna nog steeds moeilijk om een evisa4turkey aan te vragen kunt u altijd contact opnemen met onze livechat.