Hi, How Can We Help You?

Blog

June 5, 2019

De Turkse Lira, alles wat je wilt weten – handig!

De officiële munteenheid van Turkije is de Turkse Lira. Deze werd in 2005 geïntroduceerd. Zes nullen werden verwijderd uit de oorspronkelijke Turkse Lira. Dit omdat het gebruik ervan onpraktisch was geworden. Want 2.500.000 Turkse Lira stond toen nog ongeveer gelijk aan 1 dollar! Vanaf 2006 is alleen de nieuwe munt in omloop, deze is nu bekend als TL (Turkse Lira). Een Kurus (Kr) is een honderdste deel van de Turkse Lira. 

Hoe ziet het geld eruit? 

Alle Turkse bankbiljetten en munten tonen het portret van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de Turkse Republiek en haar eerste president. Bankbiljetten zijn er in 5,10,20 en 40 TL en munten in 1,5,10,25 en 50 Kr en 1 TL.

Hoe kom ik aan de Turkse Lira?

Je kunt deze verkrijgen voordat je naar Turkije reist of bij aankomst. Wisselkoersen zijn meestal iets beter in Turkije. Meestal kan contant geld worden uitgewisseld zonder commissie in wisselkantoren en bij banken. Hotels wisselen meestal tegen een minder gunstiger koers. Geldautomaten (ATM) zijn goed beschikbaar in Turkije. Deze accepteren de meeste betaalpassen en creditcards. Let wel op! Niet alle passen worden overal geaccepteerd. Het is dus aan te raden altijd wat contant geld bij je te hebben naast je betaalpas. Het kan een goed idee zijn je bank vantevoren te vertellen dat je naar Turkije gaat. Sommige banken blokkeren je pas namelijk automatisch na het eerste gebruik buiten Europa. Hiermee proberen zij fraude te voorkomen.

Met deze currency converter kun je de wisselkoers berekenen van bijvoorbeeld Turkish Lira (TRY) naar EUR. Of download de Douane Reizen App. Hierin kun je zien wat er mee mag op vakantie, maar de app geeft ook de optie wisselkoersen te berekenen!

Controles

Ben je van plan valuta terug te wisselen wanneer je Turkije verlaat? Of heb je een grote aankoop gedaan? Bewaar dan de wisselbewijzen om aan te tonen dat de valuta daadwerkelijk zijn omgewisseld of de bon als bewijs van aankoop. Je kunt tevens de Douane Reizen App gebruiken om hiervan foto’s te bewaren, zodat je alles netjes op één plek hebt.

Bijzonderheden

 In toeristische gebieden wordt de Euro ook vaak als betaalmiddel geaccepteerd.