Hi, How Can We Help You?

Blog

September 11, 2019

6 tips om in Turkije rond te reizen

6 tips om in Turkije rond te reizen

Wij hebben de beste manieren om door turkije te reizen voor u op een rij gezet. Mocht u aanvullingen hebben of leuke foto’s dan zijn deze altijd welkom ­čÖé


Lokale Dolmus

Dolmus zijn minibussen of, af en toe, taksi dolmus (gedeelde taxi’s) die op vaste routes in een stad rijden. Ze zijn meestal sneller, comfortabeler en slechts iets duurder dan de bus. In grotere steden zijn dolmu┼č-haltes gemarkeerd met borden; zoeken naar een ‘D’ en tekst lezen ‘Dolmu┼č ─░ndirme Bindirme Yeri’ (instap- en uitstappunt Dolmu┼č). Haltes zijn meestal gunstig gelegen nabij grote pleinen, terminals en kruispunten.

Taxi

Turkse taxi’s zijn uitgerust met digitale meters. Als uw bestuurder zijn start niet start, vermeld dit dan meteen door ‘saatiniz’ (uw meter) te zeggen. Controleer of uw chauffeur het juiste tarief gebruikt, dat varieert van stad tot stad. Het gece (nacht) tarief is 50% meer dan het g├╝nd├╝z (dag) tarief, maar sommige plaatsen, waaronder Istanbul, hebben geen nachttarief.

Sommige taxichauffeurs – met name in Istanboel – proberen van buitenlanders een vaste betaling te eisen. In deze situatie bieden chauffeurs soms een redelijk tarief; bijvoorbeeld om u naar een luchthaven te brengen, waar ze een goed tarief kunnen ophalen op de terugreis. Het is vaker het geval dat ze een exorbitant bedrag eisen, je verdriet bezorgen en weigeren de meter te besturen. Als dit gebeurt, zoek dan een andere taxi en klaag indien gewenst bij de politie in.

Over het algemeen, alleen wanneer u een taxi gebruikt voor een priv├ętour met wachttijd (bijv. Naar een archeologische site), moet u een vast tarief overeenkomen, dat goedkoper zou moeten zijn dan het gebruik van de meter. Taxibedrijven hebben normaal gesproken vaste tarieven voor langere reizen geschreven in een grootboek bij de rangorde – ze kunnen een beetje onderhandeld worden. Bevestig dergelijke tarieven altijd van tevoren om ruzie later te voorkomen.

Metro

Verschillende steden hebben ondergrondse metro’s, waaronder ─░stanboel, ─░zmir, Bursa en Ankara. Deze zijn meestal snel en eenvoudig te gebruiken, hoewel je misschien door de kaartbarri├Ęres moet gaan om een ÔÇőÔÇőroutekaart te vinden. Voor de meeste metro’s moet je een jeton kopen (transporttoken; rond Ôé║2) en deze in de ticketbarri├Ęre steken.

Bus
Voor de meeste stadsbussen moet je je bilet (ticket) vooraf kopen bij een speciale ticketkiosk. Kiosken zijn te vinden bij grote bus-terminals en overstappunten, en soms bevestigd aan winkels in de buurt van bushaltes. Het tarief is normaal ongeveer Ôé║2.

Priv├ębussen rijden soms op dezelfde routes als stadsbussen; ze zijn meestal ouder en accepteren contant geld of kaartjes.

Tram
Verschillende steden hebben tramverbindingen (trams), die een snelle en effici├źnte manier zijn om rond te reizen en normaal ongeveer around2 kosten om te gebruiken.

Dolmoes en midibussen

Naast het verzorgen van vervoer binnen steden en dorpen, rijden dolmu┼čes (minibussen) tussen plaatsen; meestal gebruik je ze om tussen kleine steden en dorpen te reizen. Vraag: ‘[Uw bestemming] dolmu┼č var m─▒?’ (Is er een dolmu┼č naar [uw bestemming]?). Sommige dolmoes vertrekken op vaste tijden, maar ze wachten vaak tot elke stoel is ingenomen voordat ze vertrekken. Zeg ‘inecek var’ (iemand wil uitstappen) om de bestuurder te laten weten dat je eruit wilt springen.

Midibussen rijden over het algemeen op routes die te lang zijn voor dolmu┼čes, maar niet populair genoeg zijn voor full-size bussen. Ze hebben meestal smalle stoelen met een stijve, rechtopstaande rug, wat ongemakkelijk kan zijn op lange stukken.