Hi, How Can We Help You?

Blog

September 19, 2019

10 dingen die je misschien nog niet wist over Turkse culturen.

  1. De meeste Turken hadden geen familienamen tot 1934.

Tot de introductie van de wet op familienamen in 1934, als onderdeel van de hervormingen van Atatürk, hadden de meeste islamitische Turken geen achternaam. De wet verplicht alle burgers van Turkije een officiële achternaam aan te nemen. Daarvoor gebruikten mannelijke Turken de naam van hun vader gevolgd door -oğlu (“zoon van”), of een bijnaam van de familie, vóór hun voornaam (bijvoorbeeld Mustafa-oğlu Mehmet, Köselerin Hasan) vóór de moderne tijd. De Turken die afstamden van een regerend huis, gebruikten -zade (“afstammeling in de mannelijke lijn”) (bijv. Sami Paşazade Mehmet Bey)

  1. Turkije was een van de eerste landen die vrouwen stemrecht gaf.

In Turkije wonnen vrouwen het stemrecht bij gemeenteraadsverkiezingen op 20 maart 1930. Turkije houdt de eerste verkiezingen waarmee vrouwen kunnen stemmen.

  1. Niet alle islam in Turkije is hetzelfde.

Islam is de religie met de grootste gemeenschap van volgers in het land, waar het grootste deel van de bevolking nominaal moslim is, van wie meer dan 72% tot de soennitische tak van de islam behoort. Meer dan 25% van de bevolking is Shia Alevi. Er is ook een kleine Bektashi-gemeenschap die behoort tot een soefi-orde van de islam die inheems is in Turkije.

  1. Turkije is zowel seculier als democratisch.

In 1923 werd de Republiek Turkije gevormd die het begin markeerde van een enorme verandering in het land. Turkije werd een seculiere republiek en nam grote veranderingen in de politiek aan, waardoor het het enige Mousseline-land ter wereld is dat zowel seculier als democratisch is.

  1. Turkije is verantwoordelijk voor 80% van de hazelnootexport ter wereld.

  1. Ankara is de hoofdstad van Turkije – niet Istanbul.

Het werd zo in 1923 na de Onafhankelijkheidsoorlog. Ankara (historisch bekend met de namen Ancyra en Angora) is de hoofdstad van Turkije en de tweede grootste stad van het land (de grootste is Istanbul).

  1. De Grand Bazaar van Istanbul heeft 64 straten, meer dan 4000 winkels en meer dan 25.000 werknemers.

 

Misschien handig om wat over de Turkse Lira te weten als u op vakantie gaat naar Turkije.

  1. De eerste christelijke kerk ooit gebouwd door de mens was in Antiochië, Turkije.

De grotkerk van St. Peter is een oude grotkerk met een stenen gevel, net buiten Antiochië (modern Antakya), Turkije.

Algemeen wordt aangenomen dat deze grot door de apostel Petrus zelf is gegraven als een plaats waar de vroeg-christelijke gemeenschap van Antiochië bijeenkwam en dus de allereerste christelijke kerk was.

  1. Santa Claus (Sinterklaas) werd geboren in Patara, Turkije.

Nikolaos van Myra, was een historische 4e-eeuwse christelijke heilige en Griekse bisschop van Myra in Lycia. Vanwege de vele wonderen die aan zijn voorbede worden toegeschreven, staat hij ook bekend als Nikolaos de Wonderwerker (Nikolaos ho Thaumaturgos). Hij had de reputatie geheime geschenken te geven, zoals het in de schoenen leggen van degenen die ze voor hem weglieten, en werd zo het model voor de kerstman.

  1. Het Turkse alfabet bevat geen “X” of “Q”

Maar heeft in plaats daarvan andere letters, zoals de puntloze “ı”. Het Turkse alfabet is een Latijns alfabet dat wordt gebruikt voor het schrijven van de Turkse taal, bestaande uit 29 letters, waarvan er zeven (Ç, Ğ, I, İ, Ö, Ş en Ü) zijn gewijzigd van hun Latijnse originelen voor de fonetische vereisten van de taal.